Hvor finder man en god Bourgogne vin ?
Det er selvfølgelig en smagsmag hvad man er til – kraftige vine, tørre vine eller måske søde vine. Bourgogne kan lidt af hvert!
Hvorfor er Bourgognevine så gode?
Vinproduktion i Bourgogne er ikke nogen ny ting, faktisk har man fundet skrifter om vinproduktion helt tilbage fra år 300, dog var det først et par hundrede år efter, at munkene fik sat produktionen ordenligt i system. Helt grundlæggende gjorde de det, at de delte jorden op i mindre parceller, der var valgt ud fra den jordtype der var tilhørende. Derefter tilpassede man så druesorterne til disse parceller. Op gennem årene blev området i Bourgogne forfinet med udsøgte vine, så der nu er gode bourgogne vine.
Desværre blev hele europa, inklusive Bourgogne ramt af vinbladlus i slutningen af 1800-tallet, der tvang vinbønderne til at omplante samtlige jordlodder. Dette har dog vist sig at have været med til at fremme kvaliteten af de bourgogne vine der nu er.
Er jordbunden i Bourgogne speciel?
Jordbunden i Bourgogne er helt speciel, dette skyldes ikke mindst at den er sammensat af mange forskellige kompositioner. Der kan indenfor selv samme vinmark være stor forskel på jordsammensætningen. Få ting er dog altid til fælles – ler, mergel og kalk, der kan spores helt tilbage fra juratiden. Det er helt klart en af grundene til at Bourgogne vine er så gode og specielle.
Hvilke områder er Bourgogne opdelt i ?
Bourgogne er opdelt i 5 store områder, som er fyldt med vinmarker. Følgende områder er listet efter geografisk placering gående fra nord mod syd
- Chablis, Grand Auxerrois, Tonnerre, Joigny og Vézelay
- Côte de Nuits, Haute côtes de Nuits og Châtillonnais
- Côtes de Beaune og Hautes Côtes de Beaune
- Côtes Chalonnauise og Couchois
- Mâconnais
Hvilke druer bliver dyrket i Bourgogne?
Den vel nok mest dyrkede mørke drue i Bourgogne er Pinot Noir. Det er denne drue, der har været med til at skabe Bourgognes ry som værende en af verdens bedste rødvinsområder. Man kan som regel kende druesorten på tætte klaser med små druer, der har en lidt sukkeragtig smag. Den røde farve man kender fra rødvin, kommer faktisk ikke fra druesaften, men derimod fra drueskindet.
En anden mørk drue der også bliver dyrket i Bourgogne er den lidt mindre kendte Gamay-drue. Den leverer lækre store druer, som giver lidt mildere og mere letdrikkelige vine. Fra tid til anden kan man se den blive blandet med Pinot Noir, for at opnå en såkaldt Bourgogne-Passetoutgrains.
De grønne druer i Bourgogne
Bevæger man sig over i de grønne druer finder man Chardonnay, som samlet set faktisk er den mest dyrkede drue i Bourgogne – hele 46% af arealerne i Bourgogne vokser der Chardonnay på. Den leverer relativt store klaser, mens selve druerne er små, med en gylden farve og en lidt syrlig smag. Det giver tørre hvidvine, som kan nydes på en varm sommerdag.
Aligoté er en anden grøn druesort der bliver dyrke i Bourgogne, men eksisterer kun på ca. 6% af arealerne. Det virker måske lidt underligt, da sorten er hurtigt-voksende og leverer væsentligt større druer end Chardonnay, men vinbønderne i Bourgogne er meget traditionsbundne, så derfor holder de sig til Chardonnay, præcis som de altid har gjort. Druesorten benyttes blandt andet til at lave Crémant de bourgogne.
Så hvad enten du er til hvide vine eller røde vine, så synes jeg klart at du skal se efter en vin fra Bourgogne, du vil ikke blive skuffet.
Er Fransk vin bedre end så meget andet?
Der er ingen tvivl om at Frankrig altid har været, er og bliver det førende land indenfor vinproduktion. Dette skyldes ikke mindst landets lange tradition indenfor vinproduktion, men også fordi der gennem tiden er opbygget så megen viden omkring vinproduktion, at det simpelthen ikke kan undgås at smitte af på kvaliteten. Sjovt nok har det vist sig at Franskmændenes eget forbrug af vin er halveret i perioden efter 2. Verdenskrig til 1995. Det skyldes måske at en del af forbruget i stedet er gået over på øl eller sodavand, men simpelthen også fordi der har bredt sig en opfattelse af at man drikker mindre, men bedre vin når der endelig skal drikkes.
Generelt set har man faktisk forsøgt at minimere mængden af vinproduktion i Frankrig, da der simpelthen blev produceret alt for meget en overgang. Dette pressede prisen i bund, og vinbønderne var nødt til at modtage støtte fra EU for at få det til at løbe rundt. Derfor ser man nu EU støtte vinbønderne i braklægninger af deres marker – simpelthen for at holde den generelle vinpris oppe.
Til sidst kan jeg henvise til en online vinhandel som sælger en super lækker Bourgogne, til en ret fornuftig pris. Den er værd at smage hvis man vil smage de fantastiske Bourgognevin.