Hvordan vælger man en god rødvin?

Er du en af de personer der har svært ved at vælge en god flaske rødvin når man enten kigger i menu kortet på restauranten, eller står foran vin reolen i supermarkedet. Så vil jeg her i denne blog fortælle om hvad man kan bruge for at vælge en god vin.
Mange mener at en høj pris på en vin er lig med en god vin – det kan man som udgangspunkt godt gå efter, men faktisk har jeg oplevet at en billig vin også kan være fantastisk god rødvin.
Jeg vil følgende forklare om nogle grundlæggende ting omkring en god rødvin. Jeg har valgt at dele rødvinen op i 3 grupper. En ”fyldig” rødvin. Almindelig rødvin og en ”let” rødvin.

Fyldig og kraftig rødvin
En ”fyldig” rødvin er typisk karakteriseret ved at den føles ”tung” i munden ved første slurk. En måde man kan kende forskel på en fyldig rødvin er om den føles som mælk i munden, eller vand. I forhold til mælk føles rødvinen som tyk og smagen bliver i munden i lang tid. Rødvinen som føles som vand er meget let og smagen forsvinder hurtigt fra munden.

En god fyldig og kraftig rødvin har oftest et højt indhold af alkohol og tannin, som ofte er det der er skyld i at ens læber lukker og rynker sig sammen. Tanninen har en kemisk sammensætning, der tørrer ens spyt, hvis man kører tungen mod ganen efter et slurk vin og det føles som sandpapir, har rødvinen et højt indhold af tannin.

Nogle gode vine med højt alkohol indhold og højt tannin indhold er Zinfandel, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Grenache og Syrah. Jeg har haft gode oplevelser med at købe gode og billige rødvine fra menuvin.dk, de sælger blandt andet nogle af de druearter jeg lige har nævnt.
Moderat rødvin
En moderat rødvin er ofte svær at karakteriserer. Da smagen ofte varierer. Det har nemlig stor betydning hvilken vingård vinen kommer fra, hvordan jorbunden druerne er dyrket i, fadene som rødvinen er lageret i og hvordan vejret har været det pågældende år. En god moderat rødvin har ikke en skarp og stikkende smag. Men er mere fyldig og ”går-ned-let” En god moderat rødvin har færre tanniner og en lavere alkohol indhold som bidrager til en finere følelse. Gode vinsorter til en moderat vin er Merlot, Pinot Noir, Pinotage og Chianti.

Let rødvin
En let rødvin er oftest god til stærk og krydret mad, smagen af en let rødvin er mere ren, og har en mindre forskel på følelsen af vand versus mælk. En god let rødvin har generelt et lavere indhold af tannin og alkohol. Det er ofte en god rødvin til folk som ikke ønsker en fest fyrværkeri af smagsoplevelser i munden. Den lette rødvin er ofte meget anvendelig til blande i forskellige drinks. Nogle forslag til lette vine er Carbernet Franc, Beaujolais og Cotes du Rhone.

Vin fra de forskellige områder
En sidste og vigtig overvejelse ved valget af en god, og evt billig, rødvin er landet hvorfra vinen kommer fra. Forskellen på en Fransk og en Californisk Pinot Noir er faktisk større end man lige regner med. Den Californiske Pinots har en trend til at være mere frugtig end den Franske, som er mere robust og jordnær. Desuden står en Californisk Pinot rødvin godt alene, hvor den franske rødvin er god sammen med f.eks ost.
Jeg kan personligt lide de chilenske vine som jeg lige har fået øjnene og smagsløgene op for. Jeg købte nogle flasker fra menuvin.dk da jeg var ved at løbe tør for flakser her hjemme, og jeg blev bestemt ikke skuffet!! Den bedste måde til at finde ud af hvilket område der er ens favorit med valget af en god rødvin, fra et godt område, er ganske enkelt ved at smage sig frem. Menuvin.dk sælger vine fra mange områder, Så her kan man helt sikkert finde en rigtig god rødvin, fra et af ens favorit områder. Ved at finde et favorit område, går man aldrig galt i byen når man bestiller en god rødvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *