Det kan godt være besværligt at finde den helt optimale vin til maden, men hvis man har styr på nogle af de grundregler der er i vinverdenen, kan man let finde en god vin til maden.
Vin kan være med til at forhøje nydelsen af den ret man spiser. Det kan være med til at gøre retten til noget specielt, også selvom det måske bare er en almindelig ret. Omvendt kan et forkert valg af vin også være med til at få en dårlig smag frem i maden. Det handler altså om at finde den rigtige kombination, så der fremkaldes velsmag.
Fisk
Det er muligt både at drikke rødvin eller hvidvin til fisk, men normalt vil det foretrækkes at drikke hvidvin, da fisk normalt har brug for syre (hvilket er forklaringen på at man ofte får citron til fisk).
Hvidvin er normalt mere syrlig end rødvin, hvilket i langt de fleste tilfælde forklarer dens perfektion til fisk.
Skaldyr
Man kan i de fleste tilfælde sammenligne skaldyr og fisk, men i modsætning til fisk, kan faktisk godt bruge en let mousserende vin eller måske en sherry.
Skaldyr findes i mange varianter, hvor de lidt milde skaldyr som kammuslinger og jomfruhummere har brug for en sødere hvidvin, kan man med fordel bruge en lidt stærkere vin, så f.eks. den kraftige smag fra østers ikke kommer til at dominere en lidt svagere vin.
Grøntsager
Grøntsager fås i alle mulige forskellige udgaver, hvor nogle er grønne og bitre, mens andre er søde og til sidst er der dem som bare er flade og lettere syrlige. Det er er blandt andet asparges, bønner og artiskokker.
Som hovedregel kan man sige, at bitre og søde grøntsager har brug for en let og sødlig hvidvin, mens de mere syrlige har brug for en syrlig vin, der kan give modspil og karakter til grøntsagerne.
Krydret mad
Der findes ikke en direkte definition på krydret mad, da det kan fås i mange udgaver – lige fra brugen af friske krydderurter, til brugen af chili og peber. Jeg plejer at sige, at når man har med de friske krydderurter at gøre, vil en lidt mineralsk hvidvin passe godt til. Har man med de asiatiske retter at gøre, vil man med fordel kunne bruge en lidt sødere vin.
Til de mørke gryderetter jeg plejer at lave, vil jeg anbefale en Shiraz, der helst er lagret på fad igennem længere tid. Dette bidrager til en herlig krydret smag i maden.
Fjerkræ
Jeg eksperimenterer sjældent med andet fjerkræ end kylling og vin. Det grunder i den ret neutrale smag som kylling har, hvilket betyder, at jeg kan dreje smagen i den retning jeg nu engang har lyst til. Normalt plejer jeg at bruge en yngre lys vin, der har masser af syre og som kan ledsage maden godt.
Dog skal man være opmærksom på at vinen man bruger ikke har meget garvesyre, dette harmonerer nemlig ikke med lyst kød.
Er man ovre i de mørke kødtyper indenfor fjerkræ, såsom and, vil man med fordel kunne benytte en vin med sødme, da der til and ofte serveres sødt tilbehør.
Oksekød
Hovedreglen når man har med oksekød at gøre er, at der skal bruges en rødvin. Vi kender vidst alle sammen til begrebet ”god vin og røde bøffer”, og det er ingen tilfældighed. Rødvin og bøffer klæder hinanden utroligt godt. Når man serverer oksekød, bliver der ofte kun brugt peber og salt, hvilket betyder at man sagtens kan benytte nogle af de bedre franske vine, som ikke er så fyldige i deres smag. Cabernet Sauvignon er perfekt til rødt kød, da den indeholder enzymer som er med til at nedbryde det røde kød, hvilket får den til at virke endnu mere mør, end den i virkeligheden er.
Kalv
Jeg plejer at være meget opmærksom på om det er oksekød eller kalv jeg har med at gøre. Kalvekød er lysere og kræver meget mindre tilberedningstid, hvilket giver en mere delikat smag. Kalvekød ledsages ofte også af lidt lettere tilbehør, som garniture eller måske en fin salat.
Netop fordi kalvekød er så lys og fin i dens smag, skal man ikke frygte at maden kommer til at dominere vinen, så man kan med fordel benytte en god og elegant vin, eventuelt kan man drikke en lækker hvidvin til kalvekød, en klar modsætning til oksekød, hvor dette ikke kan lade sig gøre.
Svinekød
Normalt tænker man ikke på vin og svinekød, men det går faktisk ganske glimrende i spænd sammen. Tænk på at svinekød findes i mange varianter, ligesom god vin. Svinekød kan være tørt, fedt, salt eller røget. Det findes i mange udgaver, som gryderetter eller marinerede stykker på grillen. Hovedreglen med svinekød og vin er, at man ikke skal have dobbelt op på egenskaber, altså at hvis man har et tørt stykke kød, skal vinen ikke være tør.
Salt og rødvin går normalt ikke i spænd, da garvesyren giver en dårlig og lidt metallisk smag. Udgangspunktet bliver derfor en lækker hvidvin, gerne en lidt kraftig vin fra landene på den anden side af atlanten.
Lammekød
Lam er herligt og ofte krydret en hel del. Derfor foreslår jeg at man kigger sig om efter en lækker krydret vin, primært rødvin. Man kan med fordel benytte sig af vin dyrket i sydfrankrig, måske med druen Syrah/Shiraz. Skal lammeretten være ekstra krydret, kan man ikke komme uden om de lækre vin fra spanien, der kan have en mere røget smag og karakter.
Vildt
Vildt er ikke noget man nyder hver dag, det bliver ofte serveret til fest eller andre større begivenheder. Vinen hertil skal derfor også være noget specielt, da Vildt ikke smager som noget andet slags kød der kommer fra opdræt. Det er vigtigt at man finder en vin som har en kraftig smag, men som samtidig har en vis mængde sødme i sig. Dette skyldes at vildt ofte serveres med sødt tilbehør og sauce.
Oste
Der er ikke nogen som kan sige nej til en god ost med tilhørende rødvin. Der er dog ofte mange der begår denne fejl. Rødvinen har nemlig en tendens til at blive domineret af ostenes kraftige smage. Man kan derfor med fordel drikke en hvidvin eller hedvin til.
Man kan sige, at jo mildere osten er, jo mildere en hvidvin skal man have. En kraftigere ost skal ledsages af en sød vin.
Vin til ost er slet ikke så svært, så længe man er klar over hvilken ost man har og hvilken vin man vil bruge.
Dessert
Dessert er både frisk frugt, tørret frugt, is, budding, kage eller sågar ren chokolade. De har dog alle dén egenskab til fælles, at de er søde i smagen. Sød mad kræver en vin der er frisk og sylig. Reglen siger at vinen man drikker skal være sødere end den dessert man spiser. Udover dette kan man med fordel forsøge at matche de ingredienser der er i desserten med dem der er i vinen, f. Eks. Mandler, vanilje eller frugter.
Tung julemad
Det er samme dilemma hvert år – hvilken vin til julemaden. Jeg kan ikke gentage det nok: Man skal ikke ofre de gode vine fra Bordeaux eller Bourgogne. De passer slet ikke til den mad man traditionelt set får den dag. Vinen skal have en vis mængde sødme, alkohol og fylde. Dette skyldes at julemaden er tilsvarende fed, sød og syrlig – vinen skal altså passe til maden.
Jeg foreslår at man begiver sig ud i en Amarone eller noget der minder om denne drue, da det passer perfekt til ovenstående krav til vinen.
Har du brug for hjælp til at matche vin til almindelige madretter, kan du finde en oversigt på menuvin.dk under vin til mad.